sunnuntai 6. heinäkuuta 2008

Lanzarote

Kanarian saarten esittelyssä on ensimmäisenä vuorossa Lanzarote. Se on lähinnä manner Eurooppaa ja siten meitä suomalaisia kaikkein lähimpänä. Arkeologien arvioiden mukaan se myös lienee ensimmäinen Kanarian saarista jolla ihminen rantautui.

Kuuma ja erikoinen Lanzarote jää jokaisen kävijän mieleen. Kuumia rantoja ja kuumaa laavaa. Kauneus on katsojan silmässä sanotaan ja Lanzaroten kohdalla tuo pitää hyvin paikkansa. Joku pitää laajoja laavakivi kenttiä uskomattoman kauniina ja joku toinen uskoo saapuneen manalan porteille.

Uskomattominta Lanzarotella on Timanfayan kansallispuisto ja sen maan lämpötila. Voisi kuvitella että kun yli 200 vuotta sitten tapahtuu tulivuoren purkaus niin maa olisi jo ehtinyt jäähtyä. Mutta ei. Maa on pinnan alta satoja asteita kuuma. Syy ei ole kiviaineksessa, se ei lämpene enää eikä maan sisältä tule uutta laavaa eikä mikään lämmitä sitä. Se vain on pysynyt yli 200 vuotta kuumana. Salaisuus on laavan suuressa määrässä. Kerrostalon kokoinen laavalohkare jäähtyisi muutamassa viikossa, mutta kun laavakentällä on pinta-alaa useita neliökilometrejä ja paksuutta satoja metrejä niin jäähtyminenkin kestää tuhansia vuosia.

Linkit:
Lanzarote

Ei kommentteja: